Familie

Gepubliceerd op 22 mei 2022 om 10:01

De relatie met je vader en moeder zijn behoorlijk bepalend voor de rest van je leven. Van hen leer je immers hoe het leven in elkaar steekt? En, zoals jij door hen gevormd wordt, zo zijn zij weer gevormd door hun ouders en familie.

Ik vind dat ik een heel normale jeugd heb gehad. Toch kwam ik mezelf regelmatig behoorlijk tegen. Het goed willen doen, heel belangrijk vinden wat anderen van mij vinden, te veel verantwoordelijkheid nemen, me schuldig voelen over dingen, te veel snoepen, allemaal patronen die niet erg productief zijn.

Pas toen ik in aanraking kwam met systemisch werk kwam ik er achter dat die patronen toch echt uit mijn familiesysteem komen. Een betovergrootmoeder die in een paar jaar tijd twee van haar kinderen en haar man kwijtraakte, een oudtante die twee kinderen kreeg van een man waar ze niet mee getrouwd was, een oudoom die homo was in een tijd dat daar niet over gesproken werd, het vormde mijn grootouders, mijn ouders en mij. In opstellingen voelde ik de zwaarte er van. Ik kon voelen hoe ik aan mijn verantwoordelijkheidsgevoel kom. En aan mijn angst voor wat anderen vinden. En door dat te voelen, er contact mee te maken kon het stukje bij beetje helen.

Nu ben ik niet "af". (Gelukkig niet zeg!) Maar intussen deal ik wel veel beter met mezelf en de wereld.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.