Opstellingenwerk

Wat is opstellingenwerk of systemisch werk nou precies?

Systemisch werk gaat er vanuit dat we allemaal in systemen functioneren. Je werk is een systeem,  de vereniging waar je lid van bent, je vriendenkring, je familie. In dat systeem hebben de leden invloed op elkaar. Als er met één iemand in het systeem iets gebeurt, beïnvloedt dat de rest. Vergelijk het met een mobile, als je aan één deel komt, beweegt de rest mee.

Gebeurtenissen in het systeem kunnen veel invloed hebben op jouw welbevinden en jouw functioneren in het dagelijks leven. Jouw basissysteem is je gezin van herkomst. Daar zijn veel van jouw patronen ontstaan. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jij als kind doordat je moeder ziek is geweest onbewust haar rol hebt overgenomen. Mogelijk ervaar je nu nog steeds dat je onbewust snel voor anderen gaat zorgen terwijl dat inmiddels al lang niet meer nodig is.

Als je tegen bepaalde patronen aan loopt in je leven dan kan het goed zijn daar eens op een systemische manier naar te kijken.

Dar wil niet zeggen dat je je hele familie of vriendengroep moet uitnodigen overigens. In een opstellingenmiddag werken we in een groep mensen die elkaar in principe niet kent. We stellen dat deel van het systeem op wat te maken heeft met jouw vraag en je vraagt mensen uit de groep representant te zijn voor de leden van jouw systeem. En dan kijken we wat er gebeurt, wat gezien mag worden en wat er gezegd kan worden. Er gebeurt altijd iets wat uiteindelijk ook zijn weerslag heeft op de werkelijkheid.

Dat klinkt als magie. En voor mij is het dat ook. 😊

Wil jij die magie ook ervaren? Kom dan eens naar één van de opstellingenmiddagen die ik samen met Mariëlle van Veen van Praktijk de Zielswijze organiseer. Kijk bij Activiteiten voor de eerstvolgende datum en het thema van die middag.

 

Ervaring van deelnemers:

Met een warm gevoel denk ik terug aan de opstellingensessie met Grietje en Mariëlle. Wat een bijzondere middag. En wat was het fijn dat mijn vraag in een opstelling aan de orde kwam. Wat daarin gebeurde is niet zomaar uit te leggen. Dit te ervaren is heel bijzonder en het heeft me rust en ruimte gebracht. Daar geniet ik van. 

Tijdens de opstelling zag ik wat het aan emoties bij de andere deelnemers op riep. Dat je door een opstelling als onbekenden elkaar zo nabij kunt komen, is iets speciaals. Ik ben ze dan ook dankbaar dat ze dit met mij hebben willen ervaren. 

Grietje en Mariëlle hebben een veilige omgeving weten te creëren. Dat dit hun eerste sessie samen was, is een mooie belofte voor wat er nog gaat komen

‐--------------------‐----------------------------------

Ik ben bij de opstellingenmiddag van Marielle en Grietje geweest. Waar ik eerst lichte twijfel had of ik mijn thema in een groep wilde ‘bespreken’ verdween deze twijfel als sneeuw voor de zon toen ik eenmaal binnen was. Wat hebben ze een warme, veilige setting gecreëerd. De middag was magisch te noemen. Of je in de opstelling deelnam of niet. Bij elke opstelling werd er wel iets aangeraakt wat helpend was in het eigen proces.

Ik ben heel erg blij dat ik ben gegaan en heb antwoorden gekregen op mijn vraag. Of ik het je aanraad om ook te gaan?! Geen twijfel over mogelijk! Ga als je ook maar enigszins het gevoel hebt dat dit iets zou kunnen zijn..